Programme
Mont Ste Odile (France)
 October  16-19th   2019

44TH SYMPOSIUM ON HORMONES AND CELL REGULATION

INOSITOL LIPIDS IN HEALTH AND DISEASES

European Symposium on Hormones and Cell Regulation
First Announcement
Programme
Organizers
How to reach
ESE Grants
Première Annonce
Programme
Organisateurs
Nous joindre
ESE Grants

44th Symposium on Hormones and Cell Regulation

EUROPEAN SOCIETY OF ENDOCRINOLOGY (ESE)   
INOSITOL LIPIDS IN HEALTH AND DISEASES
Programme:
Registration 
WEDNESDAY 16th October 2019   

■ 15.00-16.00: Bus arrival and cold lunch     
■ 16.00-16:10: Welcome words     

Session 1: Phosphoinositides in intracellular trafficking, organelle communication and cell homeostasis 
Chair: Christophe Erneux (Belgium)
    
■ 16.15-16.55 (40 min): V. Bankaitis (USA): Neural Stem Cell Phosphatidylinositol-4-Phosphate Signaling and Development of  the Mammalian Brain    
■ 16.55-17.35 (40 min): H. Stenmark (Norway): Class III PI 3-kinase and its catalytic product in regulation of cellular membrane dynamics                  
■ 17.35-18.15 (40 min): T. Balla (USA): Mapping the phosphatidylinositol landscape of eukaryotic cells    
■ 18.15-18.35 (20 min): M. Ebner (USA): PI4P metabolism by Sac1 and OSBP maintains a population of motile lysosomes  required for mTORC1 activation    
■ 18.35-18.55 (20 min): B. Emerling (USA): Targeting non-canonical phosphoinositide signaling for metabolic homeostasis 

■ 19.00-20.30: DINNER

■ 20.30-21.20 (50 min): THE SECOND JACQUES E. DUMONT KEYNOTE LECTURE 
Chair: Stephane Schurmans (Belgium) 

L. Weisman (USA): Cross-talk between phosphoinositide lipids, membrane trafficking and disease       
  
Please mount posters "session1” in the poster area     

■ 21.30: Poster session 1, wine/beer
THURSDAY 17th October 2019   

Session 1 (continued):     Phosphoinositides in intracellular trafficking, organelle communication and cell homeostasis Chair: Pierre De Meyts (Belgium)    

■ 09.00-09.40 (40 min): R. Botelho (Canada): The LYCAT phosphoinositide acyltransferase plays a critical role in the regulation of actin dynamics, cell migration and proliferation    
■ 9.40-10.20 (40 min): J. Brill (USA):  Roles and regulation of phosphatidylinositol 4-phosphate in vivo: lessons from Drosophila    
■ 10.20-10.40 (20 min): R. Padinjat (India): Extended synaptotagmin regulates plasma membrane-endoplasmic reticulum contact site structure and lipid transfer function in vivo   

 ■ 10.40-11.10: COFFEE BREAK     

Session 2:     Ca2+ signaling and Phosphoinositides/inositides signaling in the nucleus 
Chair: Veit Flockerzi (Austria)    

■ 11.10-11.50 (40 min): G. Bultynck (Belgium): Calcium signaling modulation by anti-apoptotic Bcl-2 in health & disease    
■ 11.50-12.30 (40 min): P. Hozak (Czech Republic): Identification of nuclear lipid islets as modulators of DNA transcription    

■ 12.35-14.00:   LUNCH    

■ 14.00-17:00: Walk around Mt Ste Odile 

■ 17.00-17.40 (40 min): A. Saiardi (UK): Strictly Soluble: the cytosolic (PLC-independent) pathway to IP6 synthesis is regulated by metabolism    
■ 17.40-18.20 (40 min): J. York (USA): Roles for Inositol Phosphates in Protein Folding and Function    
■ 18.20-18.40 (20 min): S. Shears (USA): Signal transduction and nutrient balance: regulation by IP8 of the cellular transport of inorganic phosphate  
  
■ 18.40-20.00:   DINNER    

■ 20.30-21.20 (50 min): KEYNOTE LECTURE  
Chair: David Carling (UK)    

A. De Matteis (Italy): ER-Golgi contact sites     

Please mount posters “session 2” in the poster area    

■ 21.30: Posters session 2, wine/beer
    
■ 21.30: Scientific Committee meeting
FRIDAY 18th October 2019   

Session 3 : Phosphoinositide metabolising enzymes in health and diseases, therapeutic perspectives 
Chair: Maria Sibilia (Austria) 
   
■ 08.30-09.10 (40 min): L. Cocco (Italy): Nuclear Phospholipase C isoenzyme imbalance leads to a number of pathologies   
■ 09.10-09.50 (40 min): S.H. Lehtonen (Finland): Lipid phosphatase SHIP2 - a therapeutic target for type 2 diabetes and diabetic kidney disease    
■ 09.50-10.10 (20 min): E. Owusu Obeng (Belgium): Biochemical properties of CRISPR SHIP2 MCF-7 cells   

■ 10.10-10.40:   COFFEE BREAK    

■ 10.40-11.20 (40 min): G. Canaud (France): Targeted therapy in patients with PIK3CA related overgrowth syndromes    
■ 11.20-12.00 (40 min): A. Bolino (Italy): Phosphoinositide metabolism and the control of Schwann cell myelination    
■ 12.00-12.20 (20 min): P. A. Koch (Germany): Protein kinase N controls a lysosomal lipid switch to facilitate nutrient signaling via mTORC1    

■ 12.20-14.00:   LUNCH 

Session 4: Focus on class I, II and III PI 3-kinases 
Chair: Bernard Payrastre (France)

■ 14.30-15.10 (40 min): J.E. Burke (Canada): Novel mechanisms in the regulation of phosphoinositide kinases     
■ 15.10-15.30 (20 min): A. Ravussin (Norway): SNX4 is important for protein recycling during autophagy    
■ 15.30-15.50 (20 min): R. Blind (USA): IPMK kinase activity regulates class I HDAC function    
■ 15.50-16.10 (20 min): L. Gozzelino (Italy): Characterization of PI3KC2β in the pathogenesis of Focal Epilepsy   

■ 16.10-16.40:   COFFEE BREAK    

■ 16.40-17.20 (40 min): E. Hirsch (Italy): Class II PI3Ks in mitosis and cancer    
■ 17.20-17.40 (20 min): J. Laporte (France): Modulation of membrane remodeling or PI3K-C2β rescue myotubular myopathy due to mutations in myotubularin phosphoinositide phosphatase (MTM1)   
■ 17.40-18.00 (20 min): T. Anquetil (France):  PI3KC2β deficiency stabilizes VE-cadherin junction and preserves vascular integrity in stroke models   

■ 18.00-18.50 (50 min): KEYNOTE LECTURE 
Chair: Adriana Maggi (Italy)   

V. Haucke (Germany): Phosphoinositide conversion in endocytosis and nutrient signaling    

■ 19.00-21.00    SOCIAL EVENT AND GALA DINNER

Please mount posters “session 3” in the poster area    

■ 21.30: Posters sesion 3, wine/beer
SATURDAY 19th October 2014 
  
Session 4 (continued): Focus on class I, II and III PI 3-kinases 
Chair: Ilpo Huhtaniemi (UK)
    
■ 09.00-09.40 (40 min): Bart Vanhaesebroeck (UK): PI3K inhibitors in the clinic: are we getting there?    
■ 09.40-10.00 (20 min): B. Larijani (UK): Phosphoinositide- dependent oncoprotein activation and dynamics in Cancer - A quantitative imaging approach    
■ 10.00-10.20 (20 min): J. Guillermet-Guibert (France): The β isoform of PI3K positively controls Kras oncogenicity through autophagy-dependent dedifferentiation and rewiring of tissue repair mechanisms   

■ 10.20-10.45:   COFFEE BREAK    

■ 10.45-11.05 (20 min): B. Moes (Belgium): Role of the lipid 5-phosphatase Inpp5K in lymphocytes homeostasis and IL7-receptor signaling  
  
■ 11.05-11.55 (50 min): KEYNOTE LECTURE 
Chair : Jacques E. Dumont (Belgium)    

L. Stephens/P. Hawkins (UK): How is the acyl composition of phosphoinositides created and does it matter?    

■ 12.10-13.10:   BUFFET LUNCH     

■ 13.15:  BUS TRANSFER (from MSO to Strasbourg train station via airport)